Els BiblioLabs

Què és BiblioLab?Logo bibliolab
  • BiblioLab és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.
  • Els projectes desenvolupats en aquest programa abasten diferents branques del coneixement, en moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular. Així es podran desenvolupar projectes purament tecnològics però també  projectes científico-socials (nutrició, agricultura, astronomia, natura, etc.), projectes artístics (la música, les arts plàstiques o l’artesania) i projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.
  • BiblioLab és un dels deu projectes destacats de “Connectem”, el Pla d’actuació del mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona. Amb aquest programa la Corporació pretén fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, habilitats de gran valor en el desenvolupament de les persones en àmbits com l’educació, la cultura i l’emprenedoria. Ho farà sota els criteris de l’equitat d’accés, la sostenibilitat econòmica, l’eficiència, la qualitat de servei i la pertinença; aprofitant i posant en valor els recursos i treball en xarxa de les biblioteques, equipaments pròxims al ciutadà i arrelats al territori.
Quins són els objectius del BiblioLab?

Són objectius del programa BiblioLab:

  • Impulsar el desenvolupament individual i col·lectiu a través de l’aprenentatge dinàmic, la creativitat i la innovació.
  • Capacitar en l’ús i oferir accés a la ciutadania a les tecnologies de la creació i la fabricació digital.
  • Fomentar el valor de l’experiència: l’experimentació s’ha situat en el centre del model d’aprenentatge i ha d’impregnar tot accés al coneixement de manera transversal.
  • Promoure la participació: implicar la comunitat de forma activa en la concepció i el desenvolupament de les accions. Els projectes han de tenir un esperit eminentment educatiu, però de manera crítica i horitzontal, no dirigida i generadora de ciutadania passiva.
  • Incrementar el valor social de les biblioteques públiques: obrir el seu enfocament, erigint-se en un agent actiu que treballa i investiga en les noves formes de producció de coneixement i informació i acompanyant els seus usuaris en l’adaptació als canvis que es produeixen.
Els BiblioLabs per anys:

2018

Bombolles quadrades

Posa’t les piles

Empremtes increïbles